Tofu w sosie musztardowym z pieczarkami

Dziś (20.03) obchodzimy Dzień Bez Mięsa (i jednocześnie Dzień Szczęścia; przypadek?). Dlatego też sięgnęłam na kwestiasmaku.com po przepis na… polędwiczki wieprzowe. Naturalnie wieprz był pierwszym składnikiem, który wyleciał z mojej listy (w jego ślady poszła śmietanka 30%, którą zamieniłam mlekiem i kaszką orkiszową). Tak powstało tofu w gęstym sosie z kawałkami pieczarek. Przygotowanie całości zajmuje zaskakująco mało czasu.

Składniki (na 2 porcje):

kostka tofu naturalnego lub wędzonego (250-300g)

250-300g pieczarek

4 łyżki musztardy (powinny być 3 francuskiej i jedna łyżeczka Dijon, ale ja takowych nie miałam; z innymi rodzajami musztardy też wychodzi)

1/2 łyżeczki miodu

1/2 szklanki mleka

2 łyżki brandy lub whisky

sól, pieprz

suszone oregano

odrobina suszonego czosnku

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka natki pietruszki

1 łyżka kaszy orkiszowej (lub manny albo zmielonych na mąkę płatków owsianych)

Tofu kroimy na plastry i posypujemy przyprawami z obu stron. Odstawiamy. Pieczarki Kroimy na ćwiartki (lub, jeśli są duże, na ósemki) i podpiekamy je (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia), aż ściemnieją i zmiękną. Wtedy wrzucamy je na patelnię. Pozostałe składniki mieszamy dokładnie w szklance i zalewamy pieczarki. Dodajemy tofu. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, a tofu zmięknie.

tofuwsosiemusztardowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>