Cieburieki-razowe pieczone rosyjskie pierogi z mięsem

To jedno z moich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa-pierwszy raz jadłam cieburieka na Krymie. Jest to spory, płaski pieróg z mięsem w środku, smażony w bardzo głębokim tłuszczu. Instrukcję przygotowania znalazłam na rosyjskiej stronie ovkuse.ru. Wyczytałam tam, że przepisów na ciasto jest mnóstwo, z piwem, z wódką, z jajkiem, bez jajka, ale zawsze bez drożdży. Do swojej wersji użyłam mąki żytniej razowej i mięsa z indyka (oryginalnie powinna to być baranina lub wieprzowina), a pierogi upiekłam. Chrupiącą skórkę uzyskałam, smarując je z wierzchu jajkiem pod koneic pieczenia. Wyszły na tyle duże, że najadłam się połową swojegoCzytaj dalej

cieburiek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>